Doorgaan naar hoofdcontent

Lanzarote 2016

In de voorjaarsvakantie zijn we de kou en regen in Nederland ontvlucht. We hebben een heerlijke week doorgebracht op het Canarische eiland Lanzarote.

Hoewel het eiland objectief gezien waarschijnlijk niet het mooiste van alle Canarische eilanden is, heeft het toch ons hart gestolen. Het is ruig, droog, bergachtig, heeft prachtige witte stranden en vrijwel uitsluitend witte laagbouw.



In februari is het weer er heel aangenaam. Het is niet bijzonder warm en je kunt ook best eens een dag met regen of bewolking en wind krijgen, maar over het algemeen is het echt heerlijk voorjaarsweer. Een graadje of 20-23 en uit de wind en in de zon is het dan al gauw echt warm. Uit eerdere ervaringen kunnen we zeggen dat hetzelfde geldt voor de kerstvakantie.
We zijn er inmiddels 3x geweest (een unicum, want wij gaan normaal nooit op herhaling) en ik denk dat we de meeste leuke dingen inmiddels wel gedaan hebben.

Onze aanraders:

De vulkanen
Lanzarote is een vulkanisch eiland. Dat zie je al voordat je er  überhaupt een voet aan land gezet hebt, vanuit het vliegveld. Afgeronde toppen, kraters, zwarte opgedroogde lavastromen, dat is het landschap van Lanzarote. In het zuidwesten vind je nationaal park Timanfaya. Hier kun je van dichtbij de mooiste vulkaanlandschappen zien, die nog geen 200 jaar geleden ontstaan zijn, bij de meest recente uitbarstingen. Het park kost ongeveer 9 euro per persoon en daarvoor krijg je dan ook een rondrit in een touringcar, want je mag er niet met eigen auto doorheen.


Bij het centrale bezoekerscentrum worden ook demonstraties gegeven van de grote hitte die nog in de vulkanen aanwezig is. De steentjes op de grond zijn te heet om vast te houden, water verandert spontaan in stoom en hooi ontbrandt helemaal vanzelf als het in een kuil wordt gegooid.
In het restaurant ter plaatse worden kippen gegrild boven een put waaruit gloeiend hete lucht opstijgt. Onze tip: neem een paar boterhammen met kaas of worstjes mee, loop om het restaurant heen en grill je eigen tosti's boven eenzelfde gat in de grond. Een stuk goedkoper en superleuk om te doen.

Iets verder langs de doorgaande weg naar het noorden vind je nog een officieel informatiecentrum over vulkanen. Dit is gratis en erg de moeite waard. Er wordt veel informatie over vulkanen gegeven en je kunt er ook een film bekijken.

Verder is er ook veel te beleven rondom het thema vulkanen in Jameos del Agua, in het noordoosten. Dit is ook een soort museum annex informatiecentrum. Het is prachtig aangelegd in een soort krater door de locale kunstenaar/architect Cesar Manrique.

Daar vlakbij kun je de Cuevas de los Verdes bezoeken, grotten die ontstaan zijn door lavastromen, met een spannende verrassing aan het einde van de rondleiding. Hier worden ook concerten gegeven in grote onderaardse grotten, met een prachtige akoestiek.

Om de kosten te drukken kun je combinatietickets kopen voor diverse bezienswaardigheden. Deze tickets zijn te koop bij elke deelnemende locatie. Ook de Jardin de Cactus (een mooie botanische cactustuin in een krater) en het Mirador del Rio (een uitkijkpunt in het noorden, met uitzicht op het naastgelegen kleine eiland La Graciosa) horen erbij.

Zelf een vulkaan beklimmen kan natuurlijk ook. In Playa Blanca ligt een mooie toegankelijke, de Montana Roja (rode berg). Je kunt aan de voet parkeren en via een redelijk wandelpad omhoog klimmen en dan de hele krater rondlopen. Als je wilt kun je zelfs dwars door de krater, waar struiken groeien en honderden mensen hun naam in stenen hebben gelegd. Vanaf de rand van de krater heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.


De stranden
Hoewel Lanzarote een vulkanisch eiland heeft, zijn er toch genoeg mooie witte stranden te vinden. De allermooiste stranden zijn de Playas Papagayo, in het uiterste zuiden. Ze zijn te bereiken via een onverharde tolweg (€ 3). Er zijn er meerdere. Bij sommigen kun je naast het strand parkeren, anderen zijn te bereiken via een afdaling, omdat je moet parkeren op de klippen. Het zand is wit, de zee is azuurblauw en zelfs in de winter warm genoeg voor een lekkere duik. Er zijn geen voorzieningen, zoals douches of ligbedden. Bij een van de stranden ligt een restaurant op een klif, maar verder moet je eten en drinken gewoon zelf meenemen.



Ons favoriete strand is Playa Flamingo, in Playa Blanca. Een kunstmatig aangelegd strand, dat wel, maar met prachtig wit zand en twee grote golfbrekers die een beschutte baai vormen, waar ook kleine kinderen veilig in zee kunnen spelen en zwemmen. Rondom het strand ligt een kleine boulevard met restaurantjes en winkeltjes. Het strand zelf ligt erg beschut, omdat het onderaan een lage klif ligt, zodat de noordenwind er weinig last bezorgt.



In Famara is ook een groot strand, maar dit is niet zo geschikt om te zonnen en zwemmen, vanwege de constante harde noordenwind die hier meestal waait. Je kunt er wel heel goed golfsurfen of kijken naar de surfers. Er zijn wel wat beschutte kuiltjes om in te liggen, maar echt aangenaam is het er niet.
Famara zelf heeft wel een klein beschut dorpsstrandje, hier kun je wat meer comfortabel zitten.


Verder hebben alle toeristische plaatsen nog meer stranden, waar vaak ook veel voorzieningen zijn. Op Playa Chica in Puerto del Carmen kun je bijv.goed snorkelen.


In het plaatsje El Golfo aan de westkust is nog een bijzonder strand te vinden. Dit is wel een zwart strand, waarop een klein gifgroen meertje ligt. Heel apart om te zien, je kunt er alleen niet dichtbij komen, want het is afgezet.


De markten
Een van onze favoriete tijdsbestedingen op vakantie is het bezoeken van markten. Op zondag is de grootste markt van het eiland in Teguise, in het binnenland. Je kunt parkeren buiten het stadje op weilanden voor € 1,80. Van daaruit loopt je in een paar minuten naar de eerste kraampjes. De hele stad staat vol met de markt, van de ene straat op het volgende plein, er lijkt geen einde aan te komen. Je vindt er vooral veel souvenirtjes, voetbalpakjes voor kinderen, zonnebrillen, riemen, tassen, aloë vera en nog meer toeristenwaar. Boven in de stad is een groot plein, waar ook veel eettentjes staan en een soort biologische boerenmarkt. Ook is hier een leuke speeltuin, voor als de kinderen het slenteren inmiddels goed zat zijn.


Op woensdag is er in Playa Blanca bij de jachthaven Marina Rubicon ook een leuke markt. Wat kleiner dan in Teguise, maar wel grotendeels dezelfde koopwaar. De buurt waarin deze markt staat is op zichzelf ook al heel erg de moeite waard. Het is een heel mooi aangelegde boulevard naast een prachtige grote jachthaven. Parkeren kan heel goed en gratis onder het winkelcentrum Rubicon Plaza.

Verspreid over het eiland zijn nog meer kleinere markten, bijv. op dinsdagmiddag in Puerto Calero en op vrijdag in Puerto del Carmen in de haven.
Je vindt er overal dezelfde spullen, maar het rondslenteren over zo'n marktje gaat toch niet zo gauw vervelen, en je kunt altijd nog ergens een drankje nemen en lekker mensen gaan kijken.

Dierentuinen en pretparken
Er zijn diverse kleinere pretparken, waterparken en dierentuintjes op Lanzarote. Wij houden niet zo van dit soort vermaak, maar op een bewolkte dag in de kerstvakantie zijn we wel een keer naar Tropical Zoo Guinate gereden, in het noorden. Dit is een kleine dierentuin, met vooral veel vogels en wat klein wild zoals vosjes, otters, en krokodillen. Er wordt een roofvogelshow gegeven en een show met papagaaien die kunstjes doen. Als toeschouwer wordt je heel actief betrokken bij de shows. Je mag bijv. een vosje vasthouden of aaien, een papagaai een kusje geven, of pinguins voeren. Voor kleine kinderen is dit erg leuk. Er is ook aardige parkachtige botanische tuin bij. Bij je toegangskaartje is een simpele lunch inbegrepen, dus dat is lekker makkelijk.




Uit eten
Op het eiland kun je in diverse hotels all-inclusive verblijven, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om een appartement, bungalow of zelfs villa te huren. Vaak zijn de laatste twee met privé-zwembad. Wij hebben er nu 3 uitgeprobeerd en de inrichting was overal prima in orde. Meestal zijn ze van particuliere eigenaars die het huis verhuren als ze er zelf toch niet zijn. Dat betekent dat de inrichting meestal veel completer is dan bijv. in een Landalhuisje in Nederland. Goede keukens, voldoende bestek en serviesgoed en meestal is er ook wel een bbq aanwezig in de tuin.
Maar soms is het ook wel leuk om eens uit eten te gaan en dat kan juist op Lanzarote heel erg goed. Restaurants zijn er nog niet zo heel erg duur. Een hoofdgerecht kost meestal maar maximaal 10-13 euro, drankjes hooguit 2. En dan krijg je er vaak nog vooraf brood en achteraf een likeurtje bij ook. Kom daar in Nederland nog maar eens om.


De meeste restaurants zijn ook nog eens heel kindvriendelijk. Obers zijn vriendelijk en maken grapjes, kinderen krijgen vaak achteraf een lolly en het is ook nooit een probleem als je bijv. een extra bordje vraagt, omdat je een klein kind van je eigen maaltijd laat mee-eten.

Auto huren
Zoals je wel kunt raden, huren wij altijd een auto. Zo zijn we vrij om te gaan en staan waar we willen en leuke uitstapjes te maken. Op het vliegveld zitten diverse verhuurmaatschappijen. Wij hebben hele goede ervaringen met Cicar/Cabrera Medina. De prijzen zijn niet hoog, alles is inclusief, geen eigen risico, gratis kinderstoeltjes. En het fijnste, omdat je toch geen eigen risico hebt, controleren ze de auto niet eens bij het terugbrengen. Dan heb je ook geen gedoe over een kras die er wel of niet al op zat toen je de auto meekreeg. Het zijn meestal dan ook geen splinternieuw glanzend mooie auto's die je meekrijgt, maar ze zijn wel schoon en dat is toch het belangrijkste.

De vliegreis
Lanzarote is het eerste eiland dat je tegenkomt als je vanuit het noorden komt, zoals wij. Het is net iets meer dan 4 uur vliegen. Het is leuk om aan de linkerkant van het vliegtuig te zitten. Het vliegtuig maakt namelijk op het laatste moment een bocht om over zee aan te komen en dan zit je op het laatst aan de landzijde, zodat je wat te zien hebt, tijdens het landen. De landingsbaan ligt namelijk pal aan zee.
Het vliegveld is klein en overzichtelijk, dus geen kilometerslange gangen om door te moeten lopen op weg naar je bagage of je gate. Er zijn maar een paar bagagebanden, buggy's komen soms aan op band 7, helemaal aan het einde voor de bijzondere afmetingen. Na de bagage ben je gelijk in de laatste hal, waar links de autoverhuurbedrijven zitten en rechts de bussen voor transfers staan. Kan niet missen!

Kortom, wij vinden Lanzarote echt een aanrader, ook met kinderen. Vooral het kleinschalige spreekt ons aan, geen massatoerisme zoals in Playa del Ingles of Playa de las Americas, maar wel gezellig druk en genoeg te doen. En nu niet allemaal erheen gaan, want dan is het natuurlijk gauw over met dat kleinschalige!




Reacties

  1. Wat fijn dat je je ervaringen met ons deelt. Ik ga over 3 maanden naar Lanzarote en zocht nog een paar leuke ideeën om daar te doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Route des Grandes Alpes

  Op donderdag 5 augustus is het eerst tijd voor hard werk: huis helemaal schoon achterlaten i.v.m. logees in onze vakantie, laatste werk afronden, camper inpakken. Aan het eind van de middag zijn we klaar voor vertrek en is het zover: tijd voor ons rondje Route des Grandes Alpes in Frankrijk. We zijn bepaald geen Frankofielen, dus we hopen er maar het beste van. De keus is dit jaar op Frankrijk gevallen, omdat Duitsland op het moment van ons vertrek ontzettend moeilijk doet over coronatesten bij kinderen die geen coronapaspoort hebben. En dat geldt voor onze jongste. Het geluks-/pechvogeltje is de enige bij ons thuis die nog geen corona gehad heeft, en heeft in de tijd dat het in ons gezin heerste zoveel teststokjes in zijn neus gehad, dat hij vanaf toen categorisch weigert om zich ooit nog te laten testen. Een kind met ruggengraat dus! En omdat wij hem groot gelijk geven, moeten we onze vakantie daar een beetje omheen plooien. Geen coronatesten dus om ergens naar toe te mogen. Fran

Zomer in Zweden

Zoals altijd ondergaan onze reisplannen op het allerlaatste moment een radicale wijziging. In plaats van naar Polen, Slowakije en het Tatragebergte, de enige plek in Europa waar het deze zomer al steady wekenlang regent, vertrekken we op een bloedhete vrijdagmiddag richting Zweden. Al jaren willen we deze kant op, maar steeds werden we tegengehouden door slecht weer of gebroken benen. Nu grijpen we onze kans. Het is er mooi weer, het ligt op de route aangezien we onze kinderen in Drenthe moeten ophalen en we gaan ervoor! Na een warme rit pikken we de jongens op in Hollandscheveld en dan rijden we door naar camping  Wilsumer Berge , net over de grens in Duitsland. Het is een gigantisch park, waar iemand met een auto ons onze plek wijst. Eigenlijk houden we hier niet zo van, maar vooruit, voor een nachtje overleven we het vast wel. Na de afgelopen droge weken is het gras hier kurkdroog, de hemel diepblauw en tussen de bossen en heuvels lijkt het alsof we al heel ver weg zijn. De

Korte zomer, maar toch een mooi bergenrondje

 Dankzij een flinke intensieve periode van verbouwen en verhuizen is onze camper al maanden nauwelijks van stal gehaald. Gelukkig start hij zoals altijd bij de eerste tik als we hem eindelijk weer kunnen ophalen. En les 1 van onze nieuwe woning: nee, een camper onderaan een steile dijkafrit parkeren, volladen en dan weer willen vertrekken is géén goed plan. Gelukkig trekt de 22 jaar oude vertrouwde sterke dieselmotor uiteindelijk zichzelf de dijk toch wel op. We hadden ook niets anders van hem verwacht, zoals we hem kennen uit onze bergvakanties. We rijden vlot door naar Mönchengladbach, net over de grens in Duitsland. We vinden een plekje op  Camperplek Schloss Wickrath . Deze camperplek ligt weliswaar vlak naast de snelweg, maar daar hebben we niet al teveel overlast van. Hij ligt ook mooi aan een groot park. Dwars door dat park lopen we naar de stad, waar we heerlijk eten bij het Wickrather Brauhaus, om het begin van de vakantie te vieren. Het park zelf is ook echt een aanrader. Je